Netkent açıldığında ilk sene kayıt olan öğrencilerden biriydim. Yazılım Mühendisliği bölümüne kayıt olmuştum, aynı zamanda da İstanbul’da bir vakıf üniversitesinde örgün olarak Bilgisayar Mühendisliği okuyordum. İlk senemizde YÖDAK ile Netkent mahkemelik oldular ve eğitim o sene sekteye uğradı.
O dönem öğrencilerin büyük kısmı iade istedi, okul iadeler konusunda gerekli dönüşü sağlamayınca öğrenciler bankalarına dilekçe yazark iadelerini aldılar. Sonrasında faaliyet durdurma kararı mahkeme tarafından kaldırıldı ve netkent eğitim faaliyetlerine devam edeceğini duyurarak öğrencilerini aradı ve eğitime devam etmeleri halinde 4 yıl burslu sayılacaklarını, iptal etmek isteyenlere de iade yapacaklarını belirtti. Bu süreçte kalan halen kaldı.
Ancak 2018 yılından bu yana YÖDAK ile netkent arasında anlaşmazlık devam etmektedir. Netkent’in uzaktan eğitim verdiğini ve bu sistemin YÖDAK tarafından kabul edilmediği ısrarla belirtilmektedir. Ülkemizde YÖK ne ise KKTC’de de YÖDAK o dur. YÖDAK’ın yok saydığı bu sistemden mezun olanların YÖK tarafından denklik alabileceğini düşünmüyorum. Üniversitenin sosyal medya ekibi her ne kadar ders içeriklerinin YÖK için gerekli şartları taşıdığını belirtse de YÖK, YÖDAK’ı çiğneyerek denklik verir mi? Bence vermez. [Güncelleme] YÖK de geçtiğimiz Mayıs ayında web sitesinde açıklama yaptı, açıklama şu şekilde;
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan “NETKENT Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi” Kurulumuz tarafından TANINMAMAKTADIR. Kurulumuzca tanınmayan bu üniversitenin genel ağ sayfalarında ve özellikle sosyal medyada kamuoyunu yanıltıcı şekilde, kurumun YÖK tarafından tanındığı ve mezunlarına YÖK tarafından denklik verildiği gibi bilgilerin yer aldığı görülmektedir. Kişilerin mağduriyet yaşamamaları adına sosyal medyada yer alan bu bilgilere itibar edilmemesi hususu kamuoyuna duyurulur.
YÖK’ün ilgili duyurusuna erişmek için tıklayınız.
YÖDAK’ın 12 Mayıs 2020 tarihli basın açıklaması;
Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi (Netkent) www.netkent.edu.tr / https://www.netkent.edu.tr/ adlı sitede uzaktan eğitime ve/veya online ve/veya dijital eğitime ilişkin online hukuk fakültesi diye adlandırdığı fakülteye öğrenci adaylarının kayıt yapması yönünde kamuoyuna çağrı yaptığı tespit edilmiştir.
Bu nedenle aşağıdaki hususları kamuoyu ile paylaşmak zarureti doğmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen olağanüstü durum karşısında ve yükseköğretimde örgün eğitime ara verilmesi nedeniyle söz konusu Covid-19 salgını sona erinceye kadar KKTC Üniversitelerinde ÖRGÜN öğrenim gören öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinden geri kalmalarını önlemek amacıyla, ve bu mücbir sebepten ötürü 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı Bahar dönemi ile sınırlı kalmak kaydıyla 18 Mart 2020 tarihli kararımızda belirtilen kriterler çerçevesinde Yasal statüsü ile örgün eğitim olarak gerekli izinleri almış olan Üniversitelerimizin örgün eğitim programlarını 2020-2021 Güz döneminde tekrar yasal izinli oldukları örgün eğitime geri dönmek şartıyla öğrencilerine dijital platformda teorik olarak eğitim verebilmesine karar verdik.
Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi (Netkent), örgün eğitim vermemekte ve doğrudan doğruya uzaktan eğitim verebileceği iddiası ile yukarda belirtildiği şekilde duyuru yapmaktadır.
Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi (Netkent)’in Uzaktan Eğitim verme konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığından açma ön izni ve Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından “Öğretime Başlama İzni” bulunmadığı iddiamız keza 13.12.2018 tarih ve 18-58 nolu karar ile örgün eğitim ile ilgili “Öğretime Başlama İzni” Kurumumuz tarafından iptal edilmiş olması nedeni ile adı geçen üniversite ile kurumumuz arasında bir ihtilaf ortaya çıkmış olup konu Yüksek İdare Mahkemesinde görüşülecektir.
Bu nedenle Hukuk Fakültesi olarak örgün eğitim vermeyen Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi (Netkent)’in “Online Hukuk Fakültesi” diye adlandırdığı programa ve/veya uzaktan eğitim programına “Öğretime Başlama İzni” verdiğimiz şeklinde algı yaratan ve/veya bunu ima eden ve “Online Hukuk Fakültesi” diye adlandırdığı uzaktan eğitim programına öğrencilerin ve/veya öğrenci adaylarının kayıt yapmasına yönelik kamuoyuna çağrı yapmasının kamuyu yanıltıcı ve/veya gerçek dışı beyan içerdiği düşüncesinde olduğumuzdan bu açıklamayı yapma ihtiyacı hasıl olmuştur.
Yukarda belirtmiş olduğumuız gibi Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından ; içinde bulunduğumuz olağanüstü pandemi koşulları nedeni ile KKTC Üniversitelerindeki eğitimin aksamaması için teorik dersler ve saatler için destek eğitim programlarının uygulanmasına ilişkin verdiği kararın sadece örgün eğitim veren üniversiteler için geçerli olduğunu ve söz konusu destek eğitim programının pandemi döneminin resmen bittiği tarihten itibaren son bulacağını bir kez daha kamuoyunun bilgilsine getiririz.
Bir cevap yazın